Obturații coronare - Dentotal Clinic

Servicii stomatologice Dentotal Clinic

Obturații coronare

Ce este caria ?

images (36)Caria dentară apare atunci când alimentele rămân în contact cu suprafeţele dentare mai mult timp. Bacteriile existente în cavitatea bucală încep să digere aceste alimente și elimină un acid care distruge straturile dentare: mai întâi stratul exterior (smalţul) și apoi stratul interior (dentina). În dinte apar astfel cavități care netratate la timp se extind afectând într-un stadiu avansat și pulpa acestuia(nervul).

Când se tratează caria?

Tratamentul cariei trebuie să se realizeze cât mai devreme atunci când caria nu a afectat pulpa dentară, deci înainte de apariţia complicaţiilor. Cel mai comun tratament în cazul cariei fără afectare pulpară este obturația coronară (plomba dentară) .

Obturații de compozit

treatments_whitfillingsVechile obturaţii coronoare se realizau cu ajutorul amalgamului de argint (aliaj de argint și mercur) – un material de culoare gri metalică. Datorită culorii inestetice, prezenței mercurului și instabilității volumetrice care duce la apariţia cariei secundare, amalgamul a fost înlocuit cu materiale compozite.
Compozitele sunt materiale fizionomice, un amestec de minerale și răşini cu componente ceramice sau polimerice.refacere obturatie vechePot fi aplicate în staturi succesive compozite de diverse nuanțe pentru a obţine nuanţa naturală a dintelui, în multe cazuri obturaţiile devenind invizibile. Compozitele moderne au stabilitate volumetrică, împiedicând astfel apariţia cariei secundare, au duritate, deci rezistenţă în timp și sunt materiale compatibile cu ţesutul dentar.

Procedura este minim invazivă și nedureroasă în cazul în care caria este tratată în faza incipientă. Atunci când caria este mai profundă este necesară o anestezie locală.

Se curăţă caria cu ajutorul unor freze până se ajunge în ţesut sănatos, după care se aplică materialul compozit care va fi modelat conform reliefului anatomic al dintelui. Pacientul poate consuma lichide și alimente imediat ce pleacă din cabinetul dentar deoarece obturația este întărită, priza materialului compozit fiind realizată cu o lampă de fotopolimerizare.