Afecțiuni gingivo-parodontale
Ce este boala parodontală?
Boala parodontală (parodontopatia marginală / parodontită / silent Killer) reprezintă inflamaţia ţesuturilor de susţinere a dinţilor (paradonţiul marginal) și este o leziune ireversibilă, care duce în timp, netratată, la pierderea dinţilor de pe arcadele dentare. Termenul de parodontoză sau paradentoză, utilizat în mod frecvent și greșit de către pacienți, nu este acceptat de literatura de specialitate. Indiferent de vârstă, 85% din populația lumii prezintă aceasta afecțiune, mai afectați fiind bărbații cu vârste peste 35 ani. Această largă răspândire a parododopatiei marginale se datorează lipsei de informarea a pacienților cu privire la semnificația, evoluția și tratamentul bolii, lipsei masurilor de prevenire și nu în ultimul rând neglijenței din partea pacienților.
Boala parodontală poate fi clasificată în funcție de localizarea inflamației și gradul de afectare a țesuturilor parodonțiului marginal în:
Gingivita - forma ușoară, incipientă de afectare inflamatorie a țesutului moale de susținere a dintelui (papilă, margine gingivală). Controlată și stopată printr-o igienă corectă și tratament profesional, gingivita reprezinta o afecțiune reversibilă.
Semnele clinice in gingivită sunt reprezentate de :
- modificarea culorii gingiei din roz pal în roșu aprins-violaceu;
- mărirea de volum a papilelor și desprinderea gingiei de pe dinte;
- sângerare gingivală la periaj și masticație; sensibilitate;
- senzație de usturime, prurit și dureri suportabile;
- halena (respirație urât mirositoare).
Parodontita marginală acută - reprezintă forma gravă, avansată de boala parodontală în care procesul inflamator afectează țesutul de suport al dintelui, osul alveolar, care se demineralizează și distruge. Gingivita netratată poate duce la forma ireversibila de boala parodontală. Gingiile încep să se retragă de pe dinți, osul alveolar se resoarbe în pâlnie formând un spațiu între dinte și os – pungi parodontale – în care se acumulează bacterii, tartru, fragmente de os necrozat. Prin resorbția osului alveolar și secționarea ligamentelor ce susțin dinții in alveole, aceștia capătă mobilitate și vor trebui extrași.
Exista forme agresive de parodontopatie cu evoluție rapidă, afectând mai ales persoanele tinere și forme cronice, cu o evoluție lent-progresivă și manifestări clinice mai reduse, frecvent întâlnite la populația adultă.
Care este cauza bolii parodontale?
În primul rând pentru a preveni boala parodontală trebuie cunoscuți factorii responsabili pentru producerea modificărilor la nivelul țesutului dento-parodontal (inflamație, resorbție).
Factorii de risc pot fi:
- locali
- generali
1. Factorii locali :
- placa bacteriană este factorul principal determinant al bolii parodontale care se formează atunci când igiena bucală este deficitară. Placa bacteriană este un depozit moale lipicios, alb gălbui, formată din microorganisme ce eliberează toxine care duc la inflamarea țesuturilor.
- tartrul dentar - depozit de consistență crescută aderent de suprafața dinților, format prin mineralizarea plăcii bacteriene
- cariile
- lucrări protetice incorect adaptate
- înghesuiri dentare.
- scrâșnirea dinților (bruxism)
- obiceiuri vicioase - fumat, consumul de bauturi alcoolice, droguri
- medicamente utilizate în tratarea bolilor cardiovasculare, neurologice, tumorilor maligne.
2. Factorii generali:
- ereditatea (predispoziția genetică)
- stresul
- deficiente de nutriție (hipovitaminoza A, C, B, PP, D)
- boli hematologice, cardiovasculare
- tulburări endocrine (tiroidiene, paratiroidiene, hipofizare, diabet, pubertate, sarcina ,menopauza)
- deficiențe imune (SIDA, agranulocitoza)
Care este tratamentul bolii parodontale?
Tipul tratamentului în boala parodontală variază în funcție de gravitatea afecțiunii și necesită o individualizare maximă, având drept obiectiv principal încetinirea și chiar stoparea evoluției bolii.
ETAPELE TRATAMENTULUI PARODONTAL
Tratamentul parodontal se realizează prin următoarele etape:
-
DIAGNOSTICARE ȘI EVALUARE
Pe baza examenului clinic și a unor examene complementare (radiografii), medicul stomatolog evaluează pierderea de ţesuturi în urma afecţiunii parodontale, stabileşte un diagnostic şi un plan de tratament .
-
TERAPIA INIŢIALĂ
Include proceduri stomatologice neinvazive şi este reprezentată de :
- profilaxia primară constă în totalitatea măsurilor de igienizare a cavitaţii bucale ce au ca scop împiedicarea instalării bolii parodontale
- profilaxia secundară se adresează formelor incipiente de îmbolnăvire a parodonţiului marginal, în scopul opririi evoluţiei lor spre forme avansate
- profilaxia terţiară urmăreşte prevenirea recidivelor după tratamentul formelor manifeste ale bolii parodontale.
Procedurile profilactice din cadrul terapiei iniţiale sunt reprezentate de:
Controlul plăcii bacteriene
Îndepărtarea plăcii bacteriene şi prevenirea acumulării ei pe dinţi și suprafeţele gingivale adiacente reprezintă condiţia esenţială pentru menţinerea stării de sănătate gingivala şi parodontala, favorizând procesul de vindecare a leziunilor deja existente şi împiedicând apariţia recidivelor. În acest sens medicul stomatolog vă recomandă o tehnică corectă şi individualizată de îndepărtare a plăcii bacteriene prin periaj gingivo-dentar cu periuţe şi paste individualizate şi utilizarea altor mijloace secundare: aţă dentară, periuţe interdentare, apă de gură, duşul bucal.
Pacientul va fi consiliat să renunţe la ” obiceiuri vicioase” din viaţa sa care reprezintă factori favorizaţi pentru boala parodontală: fumat, consum exagerat de alcool, evitarea alimentelor lipicioase.
Detartrajul supra şi subgingival
Îndepărtarea acumulărilor de tartru se realizeaza cu ajutorul instrumentelor manuale si ultrasonice.Rezultatul acestei proceduri va fi scăderea inflamaţiei şi stoparea sângerării gingivale, pacientul având posibilitatea de a observa primele transformări în cadrul terapiei parodontale.
Terapia iniţială de igienizare se completează atât de medic cât şi de pacient, prin aplicarea locală de substanţe medicamentoase cu actiune antimicrobiană și antiinflamatorie. În stadiile incipiente ale bolii parodontale problemele pot fi rezolvate în totalitate şi terapia parodontală se poate încheia.
Periajul profesional, curăţarea şi lustruirea suprafețelor dentare cu periuţe, gume, benzi abrazive și paste profesionale de lustruit.
Cosmetizarea- îndepărtarea coloraţiilor cu ajutorul aparatului cu bicarbonat de sodiu (Air Flow) stimulând în același timp şi circulaţia sangvină la nivelul parodonțiului prin masaj.
Îndepărtarea factorilor iritanţi: obturaţii debordante, fără punct de contact, fracturate, lucrări protetice fixe sau mobile incorecte.
Îndepărtarea zonelor naturale de retenţie a plăcii bacteriene: obturarea leziunilor carioase de colet, finisarea şi fluorizarea altor leziuni, extracţia dinţilor irecuperabili.
Tratamente ortodontice care urmăresc alinierea corectă a dinţilor pe arcadă pentru a realiza o igienă eficientă.
Stabilirea unor rapoarte dento-maxilare corecte prin șlefuiri selective.
Odată finalizată terapia iniţială cu obţinerea unei stări de sănătate orală satisfăcătoare, cheia succesului pe termen lung este igiena corectă la domiciliu, controalele periodice stomatologice de 2 ori pe an însoţite de detartraje profesionale și reevaluări.
-
TRATAMENTUL CHIRURGICAL
Formele mai avansate de îmbolnăvire parodontală, cu pierdere semnificativă de țesut gingival și osos, necesită un tratament chirurgical care urmărește trei obiective principale:
- desființarea pungilor parodontale și a conținutului patologic al acestora
- îndepărtarea gingiei hipertrofiate
- remodelarea țesuturilor prin proceduri de adiții, biomateriale
Intervențiile chirurgicale sunt reprezentate de: chiuretaj subgingival, operație cu lambou, regenerare tisulara ghidată.
-
BIOTERAPIA DE REACTIVARE
După realizarea tratamentului antimicrobian şi eventual chirurgical, ameliorarea şi stabilizarea leziunilor parodontale, în anumite forme de boală parodontală se recomandă bioterapia de reactivare (de întreţinere) cu substanţe medicamentoase administrate oral sau injectabil. In acest sens se recomandă:
- Vitamino-terapie: vitamina A,B,C,E, coenzima Q10, extracte de soia si avocado (Piascledine), extracte de seminţe de grapefuit.
- produse imuno-biologice: Gerovital (procaină), Cantastim – administrate injectabil.
Bioterapia de reactivare reprezintă un adjuvant preţios al tratamentului in boala porodontala.