Stomatologie pediatrică - Dentotal Clinic

Servicii stomatologice Dentotal Clinic

Stomatologie pediatrică

pediatric-dentist-dental-hygiene-and-kids1Stomatologia pediatrica numită și pedodonție (greacă “pes”=copil,“odontos”=dinte) se ocupă cu prevenirea și tratarea afecțiunior dinților de lapte și a dinților permanenți tineri. Medicul pedodont poate depista anomaliile dento-maxilare iar rezolvarea acestora va fi realizata de medicul ortodont.

Copii cu vârste între 6 și 12 ani prezintă o dentiție mixtă (atât dinți de lapte cât și dinți permanenți). În această perioadă când copiii consumă multe dulciuri și sucuri acidulate iar periajul este insuficient, pot apărea foarte multe carii.

Dinții de lapte sau dinții temporari au un rol deosebit de important:

  • asigură o masticație eficientă, deci o hrănire și dezvoltare normala a copilului
  • influențează dezvoltarea vorbirii
  • oferă spații dinților permanenți și ii ghidează în poziția corectă
  • permit dezvoltarea normală a oaselor și mușchilor feței

Dinţii temporari (în număr de 20) apar într-un interval de timp caracteristic de la 6 luni la 2 ani şi jumătate. În general, dinţii mandibulari erup înaintea celor maxilari, cu excepţia incisivilor laterali care erup într-o secvenţă inversă. Cariile complicate netratate ale dinților temporari pot duce la pierderea precoce a acestora, provocând complicații de erupție a dinţilor definitivi cu repercursiuni asupra întregului aparat dento-maxilar. Dinţii de lapte nu se extrag înainte de momentul în care urmează să erupă dintele permanent corespunzător. În situaţia în care dintele de lapte se pierde precoce datorită unui traumatism sau complicaţiiei cariei, spaţiul liber rămas în urma pierderii acestuia va fi menţinut cu un aparat special pentru a ghida dintele permanent să erupă în poziţie corectă.

Dinţii permanenţi (în număr de 28 sau chiar 32 în situaţia în care apar toţi molarii de minte), apar în intervalul 6-13 ani (cu excepţia molarilor de minte). Deci după erupţia ultimului dinte temporar urmează o pauză de 4-5 ani, după care începe erupţia dinţilor permanenţi.

Când se face primul control stomatologic la copii?

Boy_dentistPrima vizită la cabinetul stomatologic se va face după erupţia definitivă a dinţilor de lapte, mai ales în jurul vârstei de 3 ani în situaţia în care nu sesizaţi nici o carie la copilul dvs.

Prima vizită este scurtă, de obicei se poate face doar pentru a familiariza copilul cu atmosfera dintr-o clinică stomatologică, să cunoască scaunul stomatologic, echipamentele, să se obişnuiască cu zgomotul produs de piesele dentare (turbină).

Explicați copilului cât mai multe despre procedurile stomatologice fără să îl speriaţi sau să-l ameninţaţi, vorbiţi pozitiv și amuzant despre dentist.

Este greşit să aduceţi copilul la dentist doar atunci când îl doare. El va asocia durerea cu dentistul, respectiv cu cabinetul stomatologic, va căpăta frică, lucru care-şi va pune amprenta asuprea atitudinii lui viitoare legate de mersul la dentist. O experienţă neplăcută la prima vizită într-un cabinet stomatologic va face copilul să refuze următoarele tratamente sau chiar şi controalele periodice. Numai o bună colaborare medic stomatolog – părinte poate face ca prima vizită a copilului să fie o experiență plăcută, să-şi cunoască dentistul într-un mod prietenos, căpătând încredere în el.