Fluorizare - Dentotal Clinic

Servicii stomatologice Dentotal Clinic

Fluorizare

Flurorizarea topică

Este o metodă prin care se urmăreşte o mai bună mineralizare a structurilor dentare (fluorul este un element care întăreşte smalțul dentar, protejându-l împotriva atacului carios). Aplicarea topică de fluor în cabinet (fluorizare) de două ori de an scade incidenţa cariei dentare cu aproximativ 90%.

Fluorizarea realizată în cabinetul stomatologic este un tratament neinvaziv, nedureros și durează doar câteva minute. Preparatele utilizate pentru fluorizarea în cabinet conţin o concentraţie mai mare de fluor decât cea din pastele de dinţi sau apele de gură. După ce suprafeţele dentare au fost igienizate corespunzător prin periaj profesional şi apoi izolate riguros, se aplică lacuri sau geluri care conţin fluor (fluorură de sodiu, fluorură de staniu ). După tratament se recomandă să nu se consume alimente sau lichide timp de 3h, pentru a permite dinţilor să absoarbă fluorul. În funcţie de starea sănătăţii orale și tipul de fluor folosit, fluorizarea este recomandată de 2, maxim 4 ori pe an.

Fluorizare sistemică

Se obţine prin administrarea comprimatelor cu fluor sau din alimentaţie (apă, sare, lapte, pâine), astfel întărindu-se atât dinții erupți pe arcadă cât și cei în curs de dezvoltare. Administrarea de tablete fluorurate (Zymafluor, Concadent, Law) este recomandată pentru copii începand de la 2 luni până la vârsta de 12-14 ani. Metoda prezintă avantajul unei dozări zilnice foarte exacte în raport  cu vârsta.