Detartraj - Dentotal Clinic

Servicii stomatologice Dentotal Clinic

Detartraj

Ce este tartrul?

Tartrul sau popular „piatra” este un depozit dur galben brun care se formează prin mineralizarea în timp a plăcii bacteriene cu ajutorul sărurilor de calciu din salivă. Tartrul este aderent de suprafaţa dinţilor, dar şi pe alte zone dure cum ar fi obturaţii, punţi dentare, proteze, implanturi, aparate ortodontice, în special în zonele unde dinţii nu se pot curăţa cu uşurinţă cum ar fi dinţii înghesuiţi si suprafaţa molarilor de minte.

În funcţie de localizarea sa faţă de gingie tartrul poate fi: supra sau subgingival.

Ce se întâmplă atunci când tartrul nu este îndepărtat la timp?

TartruÎn prima fază tartru formează gingivita, adică inflamarea gingiilor care se manifestă prin înroşirea, mărirea în volum şi sângerarea acestora. Gingivita este însoţită şi de dureri iar din această cauză pacienții nu mai efectuează un periaj corect. Dacă tartrul persistă mult timp pe dinţi, în special în zonele subgingivale, începe să sufere şi suportul osos al gingiilor.

Încărcătura bacteriană din tartru începe să „mănânce”osul, acesta se resoarbe orizontal sau vertical (în pâlnie) dinţii începând să aibă o proastă implantare. Acest fenomen poartă denumirea de parodontopatie marginală sau boala parodontală care duce la mobilitatea şi pierderea dinţilor de pe arcadă. Tartrul este răspunzător şi de apariţia halenei (respiraţie urât mirositoare).

Cum se realizează detartrajul?

Detartrajul se poate realiza cu instrumentar manual sau ultrasunete. Este o operaţiune simplă şi nedureroasă atunci când cantitatea de tartru de pe dinţi nu este mare şi se poate efectua într-o singură şedinţă. Detartrajul este urmat de periaj profesional cu periuţe şi paste speciale cu rolul de a îndepărta petele colorate şi de a lustrui suprafaţă dentară, întârziind astfel viitoarele depuneri de tartru.
detartraj poza

Când este necesar un detartraj?

Pentru a preveni eventualele probleme dentare și în special afecţiunile parodontale este recomandată efectuarea unui detartraj în mod regulat o dată la 6 luni. Purtătorii de implanturi necesita detartraj o dată la 4 luni, pacienţii cu parodontopatie o dată la 4 luni, iar fumătorii o dată la 3 luni.