Extracții dentare - Dentotal Clinic

Servicii stomatologice Dentotal Clinic

Extracții dentare

Extracția este o intervenție de necesitate care constă  în îndepărtarea unui dinte bolnav de pe arcadă, care provoacă și întreține procese patologice locale și regionale ce nu pot fi rezolvate prin tratamente conservatoare.

ExtractieExtracția se va realiza cu anestezie locală și cu o medicație pre și postoperatorie atunci când sunt complicații.

Extracția poate fi:

  •   Simplă – realizată de medicul dentist generalist
  •   Complexă (chirurgicală) – realizată de medicul chirurg maxilo-facial (extracție molar de minte inclus)

Când este necesară extracția unui dinte?

Extracția unui dinte este necesară  in urmatoarele situatii:

images (30)Când dintele nu mai poate fi recuperat prin tratament conservator:

Dinții fracturați, dinții  cu distrucții carioase mari care se extind spre rădăcină, dinții cu mobilitate, dinții cu procese apicale,  dinții  la care tratamentul de canal nu s-a putut realiza.

Când dinții erup în poziții vicioase sau nefuncționale

M 3Molarii de minte, din cauza lipsei de spațiu, erup în poziții vicioase, afectând astfel dinții învecinați și provocând dureri. În același timp igienizarea molarilor de minte este foarte greu de realizat, aceștia prezentând un risc crescut de carie și boală parodontală atât pentru ei cât și pentru dinții vecini.

Dinții incluși sunt acei dinți care se găsesc în interiorul oaselor maxilare și nu pot erupe într-o poziție normală, fiind nefuncționali.

Când este necesar un tratament ortodontic (de aliniere a dinților)

În cazul anomaliilor dento-maxilare cu înghesuire, pentru remodelarea morfologică și funcțională a arcadelor dentare este recomandată extracția anumitor dinți (molari de minte, premolari, canini).

Vindecarea primară după extracție durează în medie două săptămâni, iar vindecarea completă aproximativ 3-6 luni. După vindecarea completă pacientul poate opta, la recomandarea medicului, pentru înlocuirea dintelui extras cu un implant sau cu o punte dentară. Lipsa unui dinte pe arcadă poate avea consecințe atât estetice cât și funcționale (masticație dificilă, dureri articulare).