Ortodonție - Dentotal Clinic

Servicii stomatologice Dentotal Clinic

Ortodonție

Ce este ortodonţia?

Ortodonţia este o ramură a medicinei dentare care se ocupă cu diagnosticarea și tratarea anomaliile dento-maxilare și realizarea unor relaţii intermaxilare corecte (orthos= drept, dontos=dinți).

Medicul ortodont se va ocupa de  îndreptarea și alinierea dinţilor strâmbi, de realizarea rapoartelor corecte între aceştia, dar şi a rapoartelor dintre oasele maxilare.

De ce este necesară îndreptarea dinţilor?

OrtodontieEste foarte importantă corectarea poziţiei dinţilor pe arcadă nu numai din punct de vedere estetic dar şi din considerente funcţionale. Dinţii înghesuiți pot fi igienizați mult mai greu şi din acest motiv se pot caria şi pot apărea şi afecţiuni gingivale cu sângerări (gingivita) în prima fază şi apoi probleme parodontale severe.

Cu alte cuvinte copiii cu dinţii strâmbi vor fi viitori adulţi parodontopaţi. De asemenea rapoartele incorecte dintre cele două arcade dentare pot provoca tulburări care se manifestă prin masticaţie deficitară, oboseală musculară însoţită și de dureri articulare. Toate acestea pot fi prevenite printr-un tratament ortodontic, îndreptarea dinților nefiind un moft ci o necesitate.

La ce vârstă se poate purta un aparat dentar?

Cel mai bine este ca aparatul ortodontic să fie purtat din copilărie, vârsta minimă fiind de 4 ani (în cazul anomaliilor severe). În mod normal tratamentul este recomandat copiilor cu vârsta de 7-8 ani.ortodontie 1

În perioada copilăriei oasele sunt mai moi, mobilizarea dinților în alveole se poate face cu ușurința și rapid (în timp scurt 1-2 ani).

Rezultatul tratamentului depinde foarte mult de voinţa copilului dvs de a purta aparatul. Adolescenţii și persoanele adulte (40 de ani) pot beneficia de tratament ortodontic cu rezultate foarte bune, vârsta nelimitând purtarea aparatului dentar. Durata tratamentului în această situaţie poate fi mai lungă deoarece oasele nu mai au elasticitatea din copilărie.