Cum să alegi un medic dentist – 10 criterii esențiale - Dentotal Clinic

Blog Section

Cum să alegi un medic dentist – 10 criterii esențiale

Cum să alegi un medic dentist – 10 criterii esențiale

Alegerea unui dentist bun, de încredere, este o investiție foarte importantă în sănătatea ta. Vrei un zâmbet impecabil, iar când apar probleme un profesionist adevărat care să te ajute. Iată 10 aspecte importante în selecția unui medic stomatolog bun.

Experiența și specializarea

Verifică dacă dentistul are specializările necesare pentru a acoperi toate procedurile din planul de tratament. De regulă o clinică stomatologică acoperă toate specialitățile folosind mai mulți doctori cu experiență (util și dacă vrei să vii cu familia, caz în care poate fi necesar să apelezi la ortodonție, protetică și stomatologie pediatrică). Întreabă dacă medicul a mai efectuat proceduri similare și la ce trebuie să te aștepți pe parcursul tratamentului.

Echipamentele cu care lucrează

Clinica Dentotal folosește cele mai noi echipamente stomatologice fiind susținută de cel mai mare importator din România de aparatură stomatologică – Dentotal Protect. Echipamentele sunt deosebit de importante, influențând calitatea actului stomatologic și susținând măiestria medicului prin tehnologia de vârf.

Materialele stomatologice folosite

Avansul tehnologic în domeniul materialelor stomatologice permite progrese vizibile de la an la an. Tratamentul durează mai puțin, procedurile sunt mai precise iar aspectul și durabilitatea cresc. Îți dorești un medic stomatolog cu acces la ultimele materiale și cu training si experiență în folosirea lor.

Igiena – proceduri și echipamente de sterilizare

În ceea ce privește procedurile de sterilizare și igienă, nu face niciun compromis. Întreabă direct medicul dentist asupra procedurilor și sterilizării instrumentarului folosit și dacă ezită sau se simte inconfortabil să-ți răspundă, renunță rapid și alege un alt cabinet. De exemplu, întreabă ce clasă este autoclavul în care se sterilizează instrumentele (clasa B este cea mai performantă, permite sterilizarea materialelor solide, poroase și goale. Autoclavele clasa N și S au limitări serioase).

Locația și accesibilitatea

Locația ideală ar trebui să fie situată aproape de casă sau de servici sau pe drumul între cele două. Deși pare printre ultimele lucruri la care să te gândești, verifică dacă există locuri de parcare libere (în București parcarea e o problemă și nu vrei să pierzi jumătate de oră căutând un loc liber sau să riști să-ți ridice mașina parcată incorect) și accesibilitatea cu alte mijloace de transport.

Timpul economisit

Cât trebuie să aștepți – orele programate se respectă? Are clinica sau cabinetul dotările necesare pentru a nu pierde timp cu drumuri inutile (de exemplu radiologie). Există flexibilitate privind reprogramarea unei ședințe de tratament?

Relația cu pacientul

De multe ori sună ca un clișeu, însă relația medic-pacient este la fel de importantă precum celelalte aspecte. Medicul este amabil, calm? Are răbdare să îți explice pas cu pas planul și opțiunile de tratament? Care sunt alternativele, ce este obligatoriu și ce este opțional? Vizita la dentist nu este un motiv de stress și emoții dacă personalul medical și auxiliar este amabil și empatic. De la prima consultație îți poți da seama de calitatea comunicării cu medicul stomatolog.

Preț corect

Prețul trebuie să reflecte corect celelalte aspecte de calitate ale actului stomatologic (experiența, materiale, echipamente, locație…). În sine prețul nu trebuie să fie primul criteriu de alegere deoarece un preț foarte mic poate ascunde lipsuri importante. În plus, ferește-te de promoții foarte agresive, prețuri ce par incredibile. De regulă sunt costuri ascunse ce apar ulterior și riști să te păcălești. Medicul stomatolog trebuie să îți explice de la început toate costurile asociate cu planul de tratament și diferitele opțiuni de preț, funcție de materialele folosite. În plus, interesează-te de modalitățile de plată opționale (card bancar, OP) și de termenele de plată.

Referințe

De regulă alegi un medic recomandat de familie, prieteni, cunoștințe. Întreabă-i despre aspectele prezentate mai sus (experiență, comunicare, materiale și echipamente, preț, locație) nu te mulțumi cu o simpla recomandare. Dincolo de recomandare, caută și pe Internet să vezi păreri despre medic și cabinetul stomatologic.  Vizitează site-ul cabinetului-clinicii stomatologice deoarece multe dintre aspectele de interes probabil sunt acoperite. O sesiune de informare bună te poate ajuta sa alegi rapid un dentist pe care să poți conta.

Prevenție

Prevenția este mai bună decât tratamentul. Este un adevăr acceptat, dar uneori ignorat. Este dentistul tău interesat de sănătatea danturii tale dincolo de tratamentul specific? Un medic bun îți va explica ce plan de prevenție-întreținere trebuie să urmezi, îți va reaminti de procedurile periodice astfel încât să îți păstrezi zâmbetul impecabil. Găsește un partener pe termen lung al sănătății danturii tale.