Sigilări - Dentotal Clinic

Servicii stomatologice Dentotal Clinic

Sigilări

Sigilarea este o metoda de prevenire și profilaxie a cariei dentare de pe  fața ocluzală (fața care mestecă) a molarilor și premolarilor. Șanțurile și fosetele de pe fețele ocluzale au un potențial mare de reținere a resturilor alimentare ce nu pot fi îndepărtate prin simplul periaj. Din acest motiv pe suprafața dinților se aplică un material sigilant (lac) cu rolul de a crea o barieră între dinte și factorii care produc cariile. Sigilarea se poate practica atât la dinții temporari cât și la cei permanenți.

  • În cazul dinților de  lapte sigilarea se realizeaza doar la cei care prezintă un risc foarte crescut de apariție a cariilor.
  • Recomandarea principala a sigilarii  este mai ales la dinții tineri permanenți absolut integri, fără carie, primul dinte vizat fiind molarul de 6 ani.

Procedura este total neinvazivă, nu se folosește freza, nu este dureroasă și durează doar câteva minute pentru fiecare dinte în parte. Dinți sunt curățati prin periaj profesional și apoi se aplică sigilantul care este întărit cu ajutorul unei lămpi cu ultraviolete. Sigilantul poate conține și particule de fluor ce se eliberează treptat în timp, astfel încât pe lângă rolul de barieră pentru bacteriile care dezvoltă caria, are și rol de mineralizare a structurilor dentare.

Sigilarea durează aproximativ doi ani, durata fiind influențată de tipul de alimentație și mai ales de igiena dentară.

Chiar dacă sigilarea are scopul de a preveni caria, controalele regulate la maxim 6 luni sunt recomandate pentru reevaluare. Incidența cariei dentare în urma sigilării dinților se reduce cu pana la 80%, sigilarea dentară reprezentând metoda de elecție în profilaxia cariei la copii.

Sigilare2 Sigilare