Prevenirea bolii parodontale - Dentotal Clinic

Blog Section

Prevenirea bolii parodontale

Prevenirea bolii parodontale

images (50)Boala parodontală este o afecțiune gravă de tip inflamator a țesuturilor de susținere a dinților, cu o largă răspândire în rândul populației la nivel mondial, indiferent de vârstă și sex. 85% din populația lumii prezintă una din formele clinice ale acestei afecțiuni ( gingivită sau parodontită marginală), mai afectați fiind bărbații. Adulții cu vârsta peste 35 de ani pierd mai multi dinți datorită bolilor parodontale decât datorită cariilor. Această largă răspândire a bolii parodontale se datorează lipsei de informare a pacienților cu privire la semnificația, evoluția și tratamentul bolii, lipsei măsurilor de prevenire și nu în ultimul rând neglijenței din partea pacienților.

Conform unor studii recente, această gravă problemă de sănătate este prea puțin cunoscută. Jumătate din populația României nu știe ce este boala parodontală, 40% din locuitorii din mediul urban nu au fost la dentist în ultimul an, iar 19% nu se spală pe dinți nici măcar o data pe zi. Doar una din 3 persoane este îngrijorată de sângerarea gingivală din timpul periajului dentar și 56% din români susțin că nu suferă de afecțiuni parodontale, deși prezintă cel puțin un simptom al bolii.

Evoluția bolii parodontale este de obicei lentă și poate trece neobservată de către pacient luni sau chiar ani de zile – “silent killer”. Dinți aparent sănătoși, fără carii, încep să își piardă suportul osos, devenind mobili, fiind necesară extracția lor. Evoluția este ireversibilă în cazul formelor avansate ( parodontita marginală), doar forma incipientă de gingivită poate fi reversibilă dacă este depistată și tratată la timp. Până nu demult, se considera că gingivita și parodontita marginală sunt 2 faze succesive inseparabile în evoluția procesului inflamator. Acest lucru se datorează faptului că pacientul trece cu vederea manifestările clinice reduse că intensitate din stadiul de gingivită și conștientizează afecțiunea prea târziu, tocmai în stadiul final, în care pierderile de țesut sunt ireversibile. În plus această fază poate favoriza instalarea altor afecțiuni generale mult mai grave, precum bolile cardiovasculare și chiar accidente vasculare. În concluzie, cu cât depistarea se face mai precoce, cu atât mai ușor se poate stopa evoluția și tratamentul va fi mai eficient.

images (33)Prevenirea bolii parodontale se poate realiza atât la indivizi sănătoși din punct de vedere parodontal, cât și la cei care prezintă forma incipientă, reversibilă de gingivită, prin urmatoarele metode:

Controale stomatologice periodice o data la 6 luni, în care medicul stomatolog constată prin examen clinic și radiologic starea de sănătate parodontală și furnizează pacientului informații despre boala parodontală, despre cauzele care o produc și circumstanțele favorizante.

Educația sanitară privind igiena orodentară individualizată pentru fiecare pacient în parte, în funcție de dexteritatea să și morfologia parodonțiului. Igiena dentară corectă este cheia profilaxiei bolii parodontale și succesul terapeutic al afecțiunilor deja existente, contribuind la vindecarea în totalitate a gingivitei sau la ameliorarea și menținerea formelor avansate de parodontită marginală.

images (9)◦   Periajul gingivo-dentar efectuat obligatoriu de 2 ori pe zi, dimineața și seara, timp de 3 – 5 minute este mijlocul principal prin care se îndepărtează factorul cauzal al bolii parodontale, placa bacteriană. Efectuat cu periuțe manuale sau electrice și cu paste de dinți ce conțin antiseptice, periajul are rol în stimularea circulației, vascularizației, cheratinizării normale și menținerea tonusului parodontal.

◦   Mijloacele auxiliare de igienă orală sunt recomandate individualizat, cu scopul de a îndepărta resturile alimentare și placa bacteriană de pe suprafețele interdentare:

  • ața dentară simplă ( dental floss ) sau specială ( super floss ) pentru igienizarea lucrărilor protetice, implanturilor și aparatelor ortodontice.
  • periuțe interdentare,
  • stimulator gingival,
  • dușuri bucale,
  • apă, geluri sau spray-uri de gură ce conțin inhibitori chimici de placă ( clorhexidină, listerină, triclosan, etc..)

Dental_care_airflowMijloace profesionale de prevenire a îmbolnăvirilor parodontale prin care sunt îndepărtate acumulările de placă bacteriană și tartru: detartraj supra și subgingival, periaj profesional și Air-flow, efectuate de 2 ori pe an. Pentru reducerea virulenței microbiene din placa bacteriana se poate aplica un tratament local sau general cu antibiotice și antiseptice.

Controlul stării generale de sănătate – ținând cont de faptul că anumiți factori generali sau sistemici influențează debutul și evoluția îmbolnăvirilor parodontale prin prăbușirea potențialului biologic și modificarea răspunsului imun ( boli cardiovasculare, boli endocrine, hipovitaminoze, boli infecțioase).

Controlul regimului alimentar și eliminarea unor factori de risc ( fumat, alcool, bruxism ).

Terapie alternativă și complementară prin folosirea unor substanțe cu acțiune terapeutică locală sau generală: acid hialuronic, propolis, aloe vera, extract din semințe de grapefruit, extract de soia și avocado, formule homeopatice, calciu, vitamine A, E, C, coenzima Q10.

Prin aplicarea și respectarea acestor metode profilactice pe termen lung, se poate menține starea de sănătate parodontală, succesul terapiei de prevenție variind în funcție de cooperarea pacientului și de consecvența lui în menținerea unei igiene orale stricte. În acest fel se poate face tranziția de la stomatologia reparativă la cea preventivă.